Muffiny z jabłkami

Kocham wieczory, kiedy w domu pachnie jabłkami i cynamonem! Takie muffiny do popołudniowej kawy w jesienny dzień są idealne! 

/około 8 sztuk/

Składniki:

330g mąki pszennej
150g cukru
łyżka cynamonu (albo więcej jeżeli lubisz :))
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
200ml mleka
100ml oleju

duże jabłko
łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Mokre składniki wymieszaj w jednej misce, a suche w drugiej.
  3. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką albo rózgą. Ciasto ma być gęste.
  4. Przygotuj formę do pieczenia babeczek i wyłóż ją papilotkami. 
  5. Wlej ciasto do każdej z nich i włóż po kawałku obranego jabłka.
  6. Możesz posypać wierzch płatkami owsianymi. Włóż muffiny do piekarnika na około 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem czy na pewno są upieczone.

Smacznego!