Babki, babeczki, muffiny,  Tarty

Tartaletki z kremem waniliowym

Tartaletki, czyli pyszne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. W połączeniu z kremem waniliowym i świeżymi owocami smakuje znakomicie!

/12 tartaletek/

Składniki:

  • kruche ciasto:

200g masła
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 jajka 

  • krem waniliowy:

250 g mascarpone
50 ml śmietanki 30%
35 g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego

ulubione owoce

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód tartaletek zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj i podziel na 12 części. Wyłóż je do specjalnych foremek, nakłuj widelcem.
  3. Aby ciasto nie opadło, połóż na każdą tartaletkę kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch.
  4. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie ostrożnie zdejmij papier z grochem i piecz kolejne 10 minut.
  5. Pora na krem. Zmiksuj serek mascarpone, śmietanę, cukier puder i aromat na gładką masę. 
  6. Kiedy tartaletki ostygną, wyłóż na każdej z nich odpowiednią ilość kremu i ozdób owocami. 

Smacznego!

tartaletki