Muffinki z nadzieniem różanym

Pyszny deser w postaci muffinek idealny do popołudniowej kawy. 🙂 W środku nadzienie różane, a na wierzchu lekki orzeźwiający krem z mleczka kokosowego i z nutką cytryny. Pycha!

/9 muffinek/

Składniki:

  • na ciasto:

250g mąki pszennej
120g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
160ml mleka
70ml oleju
kropla aromatu cytrynowego

  • na krem:

puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
30g cukru pudru
skórka z jednej cytryny + łyżka soku z cytryny

  • dodatkowo:

konfitura różana

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  3. Do drugiej wrzuć jajko, wlej mleko, olej i aromat. Wymieszaj.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie je połącz.
  5. Do foremki na babeczki włóż papilotki i przełóż ciasto, tak, aby zajmowało 3/4 papilotki. 
  6. Piecz 30 minut. 
  7. Kiedy muffinki trochę przestygną nadziej je konfiturą. Jeżeli użyjesz konfitury z kawałkami owoców, które nie przejdą przez tylkę do nadziewania, wykrój mały kawałek babeczki, włóż tam odrobinę konfitury/dżemu za pomocą łyżeczki i przykryj „wykrojoną” częścią muffinki. 🙂
  8. Czas na krem. Schłodzone mleczko kokosowe przełóż do miski i zmiksuj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny.
  9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Możesz je ozdobić listkiem mięty, odrobiną konfitury lub suszonymi płatkami róż.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *