Jesienny placek z owocami

Prosty placek z pysznymi owocami jesieni. Szybko się go robi i nie jest skomplikowany, idealny kiedy musisz zrobić coś „na szybko”. 🙂

/foremka o wym. 12x30cm/

Składniki:

200g masła
2 jaja
120g cukru
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5kg jabłek i gruszek
cukier waniliowy
2 łyżki miodu gryczanego
cukier puder do posypania

  1. Miękkie masło połącz z cukrem, możesz to zrobić rękami albo szpatułką.
  2. Dodaj jajka, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto.
  4. Obierz owoce i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach lub pokrój na drobną kostkę. Jeżeli puszczą sok, odsącz je i dodaj cukier waniliowy i miód. Dokładnie wymieszaj.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. 2/3 ciasta rozwałkuj i obłóż dno i boki foremki. Przełóż owoce dokładnie je wyrównując, a boki ciasta zawiń do środka.
  7. Resztę ciasta rozwałkuj i powykrawaj foremką serduszka lub inne kształty, nałóż ciasto na owoce i podociskaj boki.
  8. Piecz około 40 minut aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.
  9. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *