Bez Pieczenia,  Ciasta,  Serniki

Jagodowy sernik na zimno

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Uwielbiam te owoce, szczególnie na gofrach albo w serniku na zimno. Taki serniczek jest idealny na letnie upały.  Prosty spód z ciasteczek owsianych, pyszna jagodowa masa serowa i polewa czekoladowa –  polecam! 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • spód:

230g ciasteczek owsianych
100g masła

  • masa serowa:

1kg twarogu sernikowego
500g jagód
200g cukru pudru
100ml śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny

  • polewa czekoladowa:

200g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki

  1. Zmiksuj w blenderze ciasteczka i wymieszaj je z miękkim masłem. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze podociskaj. Jeżeli chcesz możesz takie ciasteczka zrobić sam, np. z tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2015/05/14/cytrynowe-ciasteczka-owsiane/
  2. Zalej żelatynę odrobiną wody i poczekaj parę minut aż napęcznieje. Wtedy rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw na chwilę.
  3. Twaróg sernikowy mieszaj mikserem z cukrem pudrem i śmietaną do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlewaj powoli cały czas miksując, następnie dodaj 400g jagód (możesz je wcześniej lekko zblendować), wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki. 
  4. Po około 2 godzinach zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Kiedy polewa ostygnie wylej ją na ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na pół godziny, lekko stężeje i wtedy ozdób ciasto pozostałymi jagódkami. Ja odłożyłam wcześniej trochę czekolady, starłam na tarce i ozdobiłam wierzch ciasta.
  5. Wstaw ciasto lodówki najlepiej na całą noc. Z listkiem mięty wygląda przepięknie. 

Smacznego!

4 komentarze