Bezglutenowe,  Ciasta

Brownie z batatów

Ciasta „warzywne” mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. Batatowe robiłam pierwszy raz. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne i świetnie współgra z waniliowym kremem. Polecam ze świeżymi owocami.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

1kg batatów
100g cukru trzcinowego
80ml oleju rzepakowego
3 jajka
20g kakao
kropla aromatu waniliowego

serek waniliowy
180g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
owoce: kiwi, maliny, granat
garść orzechów

  1. Bataty obierz i ugotuj (tak jak ziemniaki).
  2. Kiedy wystygną zblenduj je. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj na gładką masę.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz użyć nieco mniejszej foremki, ciasto jest dość płaskie.
  4. Przelej masę do foremki i piecz około 75 minut.
  5. Kiedy ciasto będzie stygnąć zrób krem. Mascarpone wymieszaj z serkiem i cukrem pudrem.
  6. Wyłóż krem na ciasto i ozdób je owocami i posiekanymi orzechami.

Smacznego!