Cytrynowe tiramisu

Szybkie ciasto bez pieczenia. Jeżeli lubicie cytrynowe desery to polecam to ciacho. 

/foremka 30x25cm/

Składniki:

400g podłużnych biszkoptów
300ml wody + sok z jednej cytryny
500g mascarpone
puszka mleka kokosowego
70g cukru pudru
skórka z jednej cytryny
100g gorzkiej czekolady

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Otwórz mleko kokosowe i przełóż jego gęstą część do miski. Dodaj cukier puder i miksuj chwilę. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone. Pod koniec miksowania dodaj też skórkę z cytryny. Krem gotowy.
  3. Ułóż pierwszą warstwę nasączonych wodą i sokiem z cytryny biszkoptów. Rozsmaruj połowę kremu i ułóż drugą warstwę biszkoptów. Wyłóż pozostałą część kremu.
  4. Posyp wierzch ciasta startą czekoladą.

Smacznego!

Comments

  1. Ciasto wygląda smakowicie. Bardzo lubię klasyczne tiramisu, ale chętnie zrobię tę alternatywę 🙂

Comments are closed.