
Tort orzechowo-migdałowy
5 marca 2018
Zmielone orzechy w biszkopcie to świetny pomysł. Nie obciążają ciasta i nadają piękny zapach i smak. W tym przepisie z migdałowym Amaretto i kremem orzechowym. Myślę, że to całkiem dobre połączenie. 🙂
/tort o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
250ml śmietanki kremówki
60g cukru pudru
250 g serka mascarpone
100g masła orzechowego
kilka okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
garść migdałów w płatkach
likier Amaretto do nasączenia biszkoptów
- Nagrzej piekarnik do 170°C.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wtedy dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec za pomocą szpatułki wmieszaj delikatnie zmielone orzechy.
- Piecz przez około 30-35 minut, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Czas na zrobienie kremu. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie dodaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec dodaj masło orzechowe.
- Przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je likierem, możesz trochę rozcieńczyć Amaretto wodą. Przełóż tort kremem.
- Na wierzch połóż kilka nasączonych okrągłych biszkoptów, posyp kakao i płatki migdałów.
Smacznego!

Poprzedni
Ciasteczka kokosowe

Nowsze
6 komentarzy
green goodies
Bardzo piękny i apetyczny ten torcik 🙂
Poulciak
Musze koniecznie skorzystać z przepisu. Wygląda znakomicie. Zapisuje i robie. Pozdrawiam, poulciak
Martka Natura
Wygląda apetycznie, choć trochę przeraża mnie ilość proszku do pieczenia…
Malwina
Uroczy torcik. Szczególnie apetycznie brzmi ten krem z masłem orzechowym 🙂
Rysie tropy
Moje ulubione smaki! Muszę koniecznie wypróbować przepis! 😀 i jak to ślicznie wygląda!
Pani Śniadaniowa
Wygląda obłędnie. Zjadłabym sobie teraz kawałek do kawki 🙂