
Ciasto z piankami marshmallow
17 września 2020
Pianki marshmallow – niektórzy je kochają, a inni nienawidzą. Ja od czasu do czasu lubię je zjeść, a z tym kremem cytrynowym smakowo prezentują się całkiem nieźle, ponieważ nie są takie mdłe. 😋
Składniki:
biszkopt:
5 jaj
150g cukru
200g mąki pszennej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
600ml mleka
2 cytryny (otarta skórka i sok)
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
400g mascarpone
pianki marshmallow
- Nagrzej piekarnik do 180°C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij białka z cukrem na gęstą masę, dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Wyłóż masę do foremki i piecz ok. 20 -25 min.
- Czas na budyń. Do rondelka wlej połowę mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj.
- Do głębokiej miski wlej resztę mleka, żółtka, skórkę i sok z cytryny (zostaw trochę soku do nasączenia biszkoptu) oraz wsyp mąki, dokładnie wszystko zblenduj.
- Do gotującego się mleka wlewaj powoli jajeczną mieszankę i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Jak budyń zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
- Mascarpone zmiksuj i połącz stopniowo z budyniem.
- Biszkopt rozkrój na 2 blaty, nasącz je sokiem z cytryny z wodą i przełóż je kremem cytrynowym. Na górny blat też wyłóż krem i pianki. Posyp je cukrem pudrem lub kakao.
Smacznego!

Poprzedni
Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Nowsze