Pleśniak

Kruche ciasto, kwaśny dżem, beza i aromatyczna kruszonka – to musi być pyszne! 🙂

/blacha o wymiarach 25x30cm/

Składniki:

200g zimnego masła
400g mąki pszennej
5 jaj
300g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok.380g dżemu z czarnej porzeczki
łyżka płatków owsianych
skórka starta z 1 pomarańczy

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i 100g cukru. Wymieszaj składniki siekając nożem albo rękoma, rozdrabniając palcami. 
  3. Dodaj oddzielone od białek żółtka i połącz, ale nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde.
  4. Podziel ciasto na 2 części, większą rozłóż równo w blaszce. Na ciasto wyłóż dżem i wstaw do lodówki.
  5. Białka ubij na pianę, dodawaj stopniowo resztę cukru i miksuj aż się rozpuści i powstanie gęsta i błyszcząca masa.
  6. Do mniejszej części ciasta dodaj skórkę z pomarańczy i płatki owsiane, połącz składniki.
  7. Masę z białek wyłóż na dżem a na wierzch posyp pokruszone ciasto.
  8. Piecz około 35-40 minut, aż kruszonka będzie miała złoty kolor.

Smacznego!