
Ciastka serowo – orzechowe
Żeppoli ta’ san Ġużepp czyli maltańskie ciastka z serem ricotta.
/10 dużych ciastek/
Składniki:
100g mąki pszennej
50g masła
125ml wody
3 jajka
250g sera ricotta
pół tabliczki mlecznej czekolady
100g orzechów laskowych
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki miodu
olej
1. Do garnka wlej wodę i wrzuć margarynę, postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia i wsyp mąkę, następnie mieszaj na małym ogniu aż uzyskasz kształt kuli, wbijaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Ciasto będzie gotowe jak masa będzie jednolita.
2. Do innego garnka wlej dużo oleju, kiedy będzie rozgrzany nabieraj ciasto dużą łyżką i wrzucaj do garnka. Smaż ciastka jak pączki, z dwóch stron i do nabrania ciemnego koloru. Wyłóż na talerz i odstaw do wystygnięcia.
3. Do miski wyłóż ser, posiekaną czekoladę i orzechy. Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Kiedy ciastka ostygną zrób w każdym dziurkę i nałóż masę serową. Polej każde ciastko miodem.
Toghma tajba! Smacznego!
5 komentarzy
Edyta Mój kawałek podłogi
Osobiście nie przepadam za rzeczami smażonymi na głębokim oleju, bo są da mnie zbyt ciężkie, ale mąż byłby zachwycony 😉
Dominika
Ja też staram się jeść jak najmniej takich rzeczy, ale czasami można sobie pozwolić 🙂
Herbartium
O Boże, wyglądają przepysznie! Uwielbiam takie pyszności do porannej kawy, a ile pączków można w swoim życiu zjeść – w końcu musi być jakaś odmiana 🙂
BEATA REDZIMSKA
Oj jakie pysznosci. Oj, jak kusisz. Az chcialoby sie ekran zlizywac. Pozdrawiam serdecznie Beata
rytmynatury.pl
Wyglądają obłędnie 🙂 aż ślinka cieknie…