Brownie

Pyszne klasyczne brownie, tylko  w wersji bezglutenowej. Dużo czekolady… Kto się skusi? 🙂

/foremka o wymiarach 10×30 cm/

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
200g masła
50g ksylitolu
3 jaja
70g mąki ryżowej

  • polewa:

60g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
łyżka oleju kokosowego
garść jagód goji

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Następnie dosyp ksylitol i mieszaj chwilę. Jak wszystkie składniki dokładnie się połączą, odstaw je do ostygnięcia.
  3. Do miski wrzuć jajka i rozmieszaj, dosyp mąkę i chłodną czekoladową mieszankę. Mieszaj cały czas najlepiej rózgą, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  4. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz około. 30 minut.
  5. Czas na polewę. Rozpuść czekoladę, dodaj kakao i olej kokosowy. Wymieszaj.
  6. Polej ciasto polewą i posyp jagodami goji.

Smacznego!

Comments

  1. Mąka ryżowa specyficznie zachowuje się w wypiekach. Są one bardzo kruche, a brownie to deser z tych ciężkich ciast. Bardzo jestem ciekawa smaku.
    Wygląda przepysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *