Ciasteczka czekoladowe z malinami

Słodkie ciasteczka, mocno czekoladowe, przełamane smakiem świeżych malin. Do ich stworzenia zainspirował mnie przepis na „ciasteczka brownie” z bloga Kwestia Smaku.

/ok.20 sztuk/

Składniki:

60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
2 jaja
150g cukru
50g mąki pszennej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść malin

  1. Masło wrzuć do rondelka i jak trochę się rozpuści dorzuć gorzką czekoladę w kostkach.
  2. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia jak powstanie jednolita masa.
  3. Jajka ubij z cukrem, dodaj chłodną już masę czekoladową i wymieszaj łyżką.
  4. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaj do mieszanki czekoladowej i wymieszaj dokładnie, tak, aby nie było grudek.
  5. Na koniec dodaj jeszcze posiekaną mleczną czekoladę i rozdrobnione maliny. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto gałkownicą lub łyżką zachowując spore odległości. 
  7. Piecz przez 10 minut. Przy zdejmowaniu z blachy zachowaj ostrożność – ciasteczka będę bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.

Smacznego!