Ciasteczka czekoladowe z malinami
9 sierpnia 2018
Słodkie ciasteczka, mocno czekoladowe, przełamane smakiem świeżych malin. Do ich stworzenia zainspirował mnie przepis na „ciasteczka brownie” z bloga Kwestia Smaku.
/ok.20 sztuk/
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
2 jaja
150g cukru
50g mąki pszennej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść malin
- Masło wrzuć do rondelka i jak trochę się rozpuści dorzuć gorzką czekoladę w kostkach.
- Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia jak powstanie jednolita masa.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj chłodną już masę czekoladową i wymieszaj łyżką.
- Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaj do mieszanki czekoladowej i wymieszaj dokładnie, tak, aby nie było grudek.
- Na koniec dodaj jeszcze posiekaną mleczną czekoladę i rozdrobnione maliny. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
- Nagrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto gałkownicą lub łyżką zachowując spore odległości.
- Piecz przez 10 minut. Przy zdejmowaniu z blachy zachowaj ostrożność – ciasteczka będę bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.
Smacznego!
Poprzedni
Drożdżówka z owocami
Nowsze