
Drożdżówka z owocami
19 lipca 2018
Pyszna klasyczna drożdżówka z owocami i kruszonką.
/foremka o wym. 12x30cm/
Składniki:
- ciasto drożdżowe:
450g mąki
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
- kruszonka:
80g masła
60g cukru
60g mąki
200g owoców (użyłam truskawek i borówek)
- Do miseczki wrzuć łyżkę cukru, łyżkę mąki, pokruszone drożdże i ciepłe podgrzane mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 15 min.
- Do dużej miski wsyp mąkę i cukier oraz gotowy zaczyn. Wymieszaj, dodaj jajka i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i odstaw na 1.5 godziny przykrywając ściereczką.
- Po tym czasie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładaj owoce na wierzchu. Odstaw jeszcze na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie zrób kruszonkę, miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem i włóż do zamrażarki. Jak się schłodzi zetrzyj na tarce na dużych oczkach i posyp wierzch ciasta.
- Włóż drożdżówkę do piekarnika na około 40 minut.
Smacznego!

Poprzedni