Drożdżówka z owocami

Pyszna klasyczna drożdżówka z owocami i kruszonką. 

/foremka o wym. 12x30cm/

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

450g mąki
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła

  • kruszonka:

80g masła
60g cukru
60g mąki

200g owoców (użyłam truskawek i borówek)

  1. Do miseczki wrzuć łyżkę cukru, łyżkę mąki, pokruszone drożdże i ciepłe podgrzane mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 15 min.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier oraz gotowy zaczyn. Wymieszaj, dodaj jajka i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto i odstaw na 1.5 godziny przykrywając ściereczką.
  3. Po tym czasie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładaj owoce na wierzchu. Odstaw jeszcze na pół godziny.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie zrób kruszonkę, miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem i włóż do zamrażarki. Jak się schłodzi zetrzyj na tarce na dużych oczkach i posyp wierzch ciasta.
  5. Włóż drożdżówkę do piekarnika na około 40 minut.

Smacznego!