Chleb gryczany
7 grudnia 2017
Pyszny chlebek, dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla zwolenników zdrowszego pieczywa. Nie jest idealny bo troszkę się kruszy, ale w smaku jest dobry 🙂
/1 bochenek/
Składniki:
500g mąki gryczanej
2 jajka
25g drożdży
150ml mleka
100g cukru
80g masła
3 łyżki siemienia lnianego
słonecznik łuskany
- Do miski wsyp łyżkę mąki, łyżkę cukru i drożdże. Następnie dolej podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące). Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.
- Kiedy zaczyn będzie gotowy wlej go do miski z mąką i cukrem. Połącz składniki przy użyciu miksera. Pamiętaj o specjalnych końcówkach do ciasta drożdżowego, jeżeli nie masz takich – użyj swoich rąk. 😉
- Dodaj jajka cały czas miksując, w międzyczasie rozpuść masło i kiedy trochę ostygnie wlej je do ciasta. Dosyp siemię lniane. Kiedy składniki ładnie się połączą w kulę przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180°C a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je do foremki, możesz posypać je słonecznikiem.
- Piecz ok.30 minut.
Smacznego!
Poprzedni
Naleśniki z kremem z tofu
Nowsze