Chleb gryczany

Pyszny chlebek, dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla zwolenników zdrowszego pieczywa. Nie jest idealny bo troszkę się kruszy, ale w smaku jest dobry 🙂

/1 bochenek/

Składniki:

500g mąki gryczanej
2 jajka
25g drożdży
150ml mleka
100g cukru
80g masła
3 łyżki siemienia lnianego
słonecznik łuskany

  1. Do miski wsyp łyżkę mąki, łyżkę cukru i drożdże. Następnie dolej podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące). Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.
  2. Kiedy zaczyn będzie gotowy wlej go do miski z mąką i cukrem. Połącz składniki przy użyciu miksera. Pamiętaj o specjalnych końcówkach do ciasta drożdżowego, jeżeli nie masz takich – użyj swoich rąk. 😉
  3. Dodaj jajka cały czas miksując, w międzyczasie rozpuść masło i kiedy trochę ostygnie wlej je do ciasta. Dosyp siemię lniane. Kiedy składniki ładnie się połączą w kulę przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je do foremki, możesz posypać je słonecznikiem.
  6. Piecz ok.30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *