Cherry Sernik

Pyszne wiosenno-letnie ciacho. Na spodzie brownie, a masa to sernik na zimno. Wszystko dopełnione smakiem dojrzałych czereśni. Niebo w gębie!

/foremka o średnicy 18cm i wysokości 10cm/

Składniki:

  • na spód:

50g gorzkiej czekolady
100g masła
30g ksylitolu
2 jaja
50g mąki ryżowej

  • na masę serową:

1kg twarogu sernikowego mielonego
1 galaretka wiśniowa + 250ml wrzątku
30g kakao
25g żelatyny
60g cukru pudru

2 garści czereśni

  1. Nagrzej piekarnik do 180C.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło z cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.  Zestaw z ognia i poczekaj aż trochę ostygnie.
  3. Do miski wbij jajka i je roztrzep, wrzuć mąkę i mieszankę czekoladową. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przelej wszystko do formy wyłożonej papierem (ja użyłam silikonowej i posmarowałam dno i ranty odrobiną masła). Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  5. Teraz zrób masę serową. Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia.
  6. Żelatynę również rozpuść w gorącej wodzie i odstaw.
  7. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, dolewaj stopniowo zimną galaretkę cały czas miksując na niskich obrotach, a potem delikatnie wlej żelatynę i dosyp kakao.
  8. Na czekoladowy spód ciasta wyłóż połowę czereśni (oczywiście bez pestek), lekko je spłaszczając. Wylej masę serową i wstaw do lodówki. Masy serowej jest dosyć dużo, więc ważne są wymiary foremki. Jeżeli Twoja foremka nie jest aż tak wysoka to zrób połowę masę z połowy składników albo użyj formy o większej średnicy.
  9. Przed podaniem posyp na wierzch kakao i ułóż czereśnie.

Smacznego!