Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowo-waniliowe, podobne do snikersa. Z kremem orzechowym i rurkami waflowymi o smaku waniliowym. Niebo w gębie!

/foremka o wymiarach 30x25cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
120g cukru
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem orzechowy:

2 szklanki mleka
60g  mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
4 jajka
250g cukru
kostka miękkiego masła
laska wanilii
puszka masy krówkowej o smaku orzechowym

320g nadziewanych rurek waflowych waniliowych
200g bakalii (ja użyłam Mieszanki Studenckiej)
2 łyżki mleka

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C i wyłóż formę papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka na pianę i dosyp stopniowo cukier. Jak białka będą zbite i błyszczące dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Piecz około 40 minut.
  3. Czas na zrobienie kremu. Do rondelka wlej szklankę mleka i wsyp cukier. Zagotuj.
  4. Drugą szklankę mleka, mąki, jajka i ziarenka z laski wanilii zmiksuj. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj cały czas żeby się nie przypaliło. Jak masa uzyska konsystencję bardzo gęstego budyniu zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło chwilę ubijaj a potem dodawaj porcjami „budyń”. Kiedy krem będzie jednolity, bez grudek, dołóż 3/4 puszki masy krówkowej i wymieszaj.
  6. Biszkopt nasącz, np. kawą (wystarczy 3/4 szklanki). Wyłóż na niego połowę kremu i ułóż połowę rurek, posyp bakaliami. Wyłóż resztę kremu, rurek i bakalii.
  7. Pozostałą część masy krówkowej rozpuść w rondelku, dolej mleko i wymieszaj. Polej ciasto.

Smacznego!

Comments

  1. Niebo w gebie, przypuszczam ze fotograf musial sie spieszyc, poki jeszcze cokolwiek zostalo na talerzu… Ciezkie zycie fotografa – musi nadazyc i juz potem nie ma co jesc. Pozdrawiam serdecznie Beata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *