Brownie z migdałami

Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciacho z polewą. Migdały można zastąpić orzechami lub w ogóle pominąć.

/foremka o wymiarach 25x30cm/

Składniki:

300g masła
4 jajka
100g mąki pszennej
300g czekolady (200g gorzkiej, 100g mlecznej)
200g cukru
cukier wanilinowy
100ml wody
garść migdałów

  • polewa:
    60g masła
    60g czekolady gorzkiej
    płatki migdałów
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Zagotuj w garnku wodę z cukrami i jak zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum.
  3. Wrzuć posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło, mieszaj aby czekolada nie przywarła do dna garnka. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa, odstaw do ostygnięcia. 
  4. Do miski wbij jajka i rozmieszaj je rózgą (jak do jajecznicy).
  5. Wsyp mąkę i wymieszaj ją z jajkami. Następnie powoli cienkim strumieniem wlej masę czekoladową, cały czas mieszając.
  6. Na koniec dodaj posiekane migdały i przełóż masę do foremki z papierem do pieczenia.
  7. Piecz 30 minut.
  8. Czas na polewę. Do garnuszka wrzuć masło i czekoladę, podgrzewaj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  9. Kiedy ciasto i polewa przestygną, wylej ją na wierzch i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!