Ciasta,  Torty

Tort z pomarańczą i cynamonem

Piernikowe blaty przełożone konfiturą z pomarańczy i dużą dawką cynamonu. Zimowy przysmak, pachnie Świętami Bożego Narodzenia. 🙂

/tort o średnicy 18 cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
100g cukru
100g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeżeli bardzo go lubisz)
łyżeczka proszku do pieczenia

  • budyń:

250ml mleka
100g cukru
50g mąki pszennej
łyżka cynamonu
2 jaja
aromat waniliowy

  • dodatkowo:

250g serka mascarpone
2 pomarańcze
230g konfitury z pomarańczy
kilka pierniczków

  1. Na początku zrób biszkopt. Nagrzej piekarnik do 170°C. Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty miksera i delikatnie wsyp przesianą mąkę z przyprawą do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  2. Przełóż masę do tortownicy i piecz przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu zostaw ciasto, aby ostygło. 
  3. Czas na krem. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, postaw na ogniu i zagotuj. W tym czasie połącz jajka, cynamon, aromat i mąkę.
  4. Do gotującego się mleka wlej gęstą masę cały czas mieszając, aby nie przywarła do rondelka. Mieszaj chwilę, a kiedy budyń będzie gotowy, zdejmij go z ognia i pozwól całkiem ostygnąć.
  5. Po ostygnięciu zmiksuj budyń z serkiem mascarpone i wstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz każdy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  6. Teraz przełóż biszkopty kremem. Na pierwszy blat rozsmaruj najpierw krem, a potem konfiturę w taki sposób, żeby była raczej na środku tortu. Przykryj tę warstwę 2 blatem, zrób dokładnie to samo i przykryj 3 blatem. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możesz w międzyczasie włożyć tort i krem do lodówki. 
  7. Ozdób tort pierniczkami, możesz też posypać wierzch i boki cynamonem.

Smacznego!