Tort z pomarańczą

Pyszny owocowy torcik o nietypowym pomarańczowym smaku. Słodki krem idealnie komponuje się z orzeźwiającą, lekko kwaskowatą pomarańczą.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • biszkopt:

6 jaj
170g cukru
150g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

2 pomarańcze
300g mascarpone
400ml śmietany 30%
2 fixy do śmietany
50g cukru pudru

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij białka na pianę i dosypuj stopniowo cukier, apotem dodawaj po jednym żółtku. Miksuj dosyć długo.
  3. Następnie dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  4. Przelej do formy i wstaw do piekarnika na około 35-40min.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrój biszkopt na 2 części.
  6. Ubij śmietanę z cukrem i pudrem i fixami. Dodawaj po łyżce mascarpone cały czas miksując.
  7. Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy i dodaj ją do kremu. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok i nasącz nim biszkopt, a drugą pokrój na kawałki.
  8. Przełóż kremem i owocami 2 blaty biszkoptu i ozdób go. 

Smacznego!