Tarta jagodowa

Tarta jagodowa

Sezon na jagody trwa! Nigdy nie miałam cierpliwości do ich zbierania, ale uwielbiam ich smak! Poniżej znajduje się przepis na pyszną tartę jagodową z kremem z białej czekolady. Polecam! 🙂

/tortownica o średnicy 24 cm/

Składniki:

  • na spód:

200g ciasteczek owsianych
120g masła w temperaturze pokojowej

  • masa jagodowa:

300g jagód
1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
400ml wrzątku

  • masa czekoladowa:

50ml śmietanki kremówki
100g białej czekolady
250g serka mascarpone

  • dodatkowo:

garść jagód
kilka listków mięty

  1. Ciasteczka owsiane w bardzo łatwy sposób możesz zrobić sam, użyj tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/cytrynowe-ciasteczka-owsiane/. Do zrobienia tarty jagodowej możesz użyć również gotowych ciasteczek owsianych. Zmiksuj je na proszek. Dodaj masło i wymieszaj. Tortownicę lub formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp ciasteczkowy spód i uformuj dno oraz boki tarty. Włóż do lodówki.
  2. Rozpuść galaretkę w 400ml wrzątku, poczekaj aż ostygnie i schłodź w lodówce.
  3. Na ciasteczkowy spód rozłóż równomiernie jagody i wylej ostrożnie galaretkę. Wstaw do lodówki do stężenia.
  4. W międzyczasie podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Mascarpone ubij z czekoladowo – śmietankową mieszanką do połączenia składników.
  6. Wyłóż masę na galaretkę i ozdób wierzch jagodami i miętą.

Smacznego!