Tort z białą czekoladą i malinami

Tort z białą czekoladą i malinami

Sezon na maliny trwa! Przed Wami przepis na lekki torcik z pysznym kremem. Biała czekolada i maliny to połączenie idealne. Koniecznie wypróbujcie!

/tortownica o średnicy 22 cm/

Składniki:

  • biszkopt:

5 jajek
110 g cukru
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:

100 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
ok. 250 g świeżych malin
listki mięty do ozdoby

  1. Ubij białka na pianę, dodaj stopniowo cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  2. Zmniejsz odrobinę moc miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  3. Następnie dodaj przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170℃. Piecz ok. 35 minut, sprawdź patyczkiem, czy biszkopt na pewno jest upieczony.
  5. Czas na krem. Białą czekoladę rozpuść w rondelku ze śmietanką i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na min. 2 h, a najlepiej na całą noc (najlepiej wykonaj ten krok dzień wcześniej).
  6. Schłodzoną czekoladę ze śmietanką ubij na sztywno i dodaj mascarpone. Na koniec miksowania wrzuć garść malin.
  7. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż nie kremem czekoladowo-malinowym.
  8. Górę tortu ozdób malinami i miętą. Tort jest gotowy!

Smacznego!

Sprawdź więcej słodkich przepisów z malinami na blogu!