Tort z białą czekoladą i malinami
Sezon na maliny trwa! Przed Wami przepis na lekki torcik z pysznym kremem. Biała czekolada i maliny to połączenie idealne. Koniecznie wypróbujcie!
/tortownica o średnicy 22 cm/
Składniki:
- biszkopt:
5 jajek
110 g cukru
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
100 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
ok. 250 g świeżych malin
listki mięty do ozdoby
- Ubij białka na pianę, dodaj stopniowo cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
- Zmniejsz odrobinę moc miksera i dodawaj po jednym żółtku.
- Następnie dodaj przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170℃. Piecz ok. 35 minut, sprawdź patyczkiem, czy biszkopt na pewno jest upieczony.
- Czas na krem. Białą czekoladę rozpuść w rondelku ze śmietanką i odstaw do ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na min. 2 h, a najlepiej na całą noc (najlepiej wykonaj ten krok dzień wcześniej).
- Schłodzoną czekoladę ze śmietanką ubij na sztywno i dodaj mascarpone. Na koniec miksowania wrzuć garść malin.
- Biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż nie kremem czekoladowo-malinowym.
- Górę tortu ozdób malinami i miętą. Tort jest gotowy!
Smacznego!
Sprawdź więcej słodkich przepisów z malinami na blogu!