Tort cytrynowy
Tort z kremem serowo – cytrynowym, granatem i polewą czekoladową.
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
100g cukru
1 paczka cukru waniliowego
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
250g mascarpone
250ml śmietany kremówki
50g cukru pudru
tabliczka białej czekolady
- dodatkowo:
cytryna
granat
tabliczka gorzkiej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij białka dodając stopniowo cukier, zwykły i waniliowy. Kiedy masa będzie sztywna i cukier się rozpuści, dodaj żółtka, jedno po drugim.
- Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia.
- Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest upieczony, jeżeli jest taka potrzeba zwiększ czas pieczenia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce mascarpone cały czas miksując, wlej czekoladę i dodaj skórkę startą z cytryny. Krem do tortu gotowy!
- Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 blaty, każdy z nich nasącz sokiem z cytryny.
- Przełóż blaty kremem cytrynowym i owocami (biszkopt – krem – owoce – biszkopt – krem – owoce – biszkopt). Wierzch i bok tortu też posmaruj kremem.
- Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i kiedy wystygnie polej nią wierzch tortu, tak, aby spływała po bokach. Ozdób wierzch tortu nasionami granatu.
Smacznego!