Tartaletki z czekoladą i truskawkami

Tartaletki z czekoladą i truskawkami

Sezon na truskawki jest moim ulubionym sezonem w roku! Te pyszne owoce można wykorzystać do zrobienia pięknych i smacznych deserów. Jednym z nich są TARTALETKI – kruchy spód, masa z gorzkiej czekolady, truskawki i czekoladki Kinder. Pycha! 

/12 tartaletek/

Składniki:

  • kruchy spód:

200g masła
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 jajka 

  • masa czekoladowa:

200ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady (jeżeli chcesz uzyskać słodszy efekt, użyj czekolady gorzkiej i mlecznej pół na pół)

około 12 truskawek
czekoladki Kinder
płatki migdałów
groch do obciążenia tartaletek

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód tartaletek zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietaną, mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Ciasto rozwałkuj i podziel na 12 części. Wyłóż je do specjalnych foremek, nakłuj widelcem.
  4. Aby ciasto nie opadło, połóż na każdą tartaletkę kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch.
  5. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie ostrożnie zdejmij papier z grochem i piecz kolejne 10 minut.
  6. Po ostygnięciu kruchego ciasta wyłóż po 2 łyżki masy czekoladowej do każdej tartaletki, ozdób truskawkami i płatkami migdałów.

Smacznego!