Tartaletki z czekoladą i truskawkami
Sezon na truskawki jest moim ulubionym sezonem w roku! Te pyszne owoce można wykorzystać do zrobienia pięknych i smacznych deserów. Jednym z nich są TARTALETKI – kruchy spód, masa z gorzkiej czekolady, truskawki i czekoladki Kinder. Pycha!
/12 tartaletek/
Składniki:
- kruchy spód:
200g masła
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 jajka
- masa czekoladowa:
200ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady (jeżeli chcesz uzyskać słodszy efekt, użyj czekolady gorzkiej i mlecznej pół na pół)
około 12 truskawek
czekoladki Kinder
płatki migdałów
groch do obciążenia tartaletek
- Wszystkie składniki na kruchy spód tartaletek zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietaną, mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i podziel na 12 części. Wyłóż je do specjalnych foremek, nakłuj widelcem.
- Aby ciasto nie opadło, połóż na każdą tartaletkę kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie ostrożnie zdejmij papier z grochem i piecz kolejne 10 minut.
- Po ostygnięciu kruchego ciasta wyłóż po 2 łyżki masy czekoladowej do każdej tartaletki, ozdób truskawkami i płatkami migdałów.
Smacznego!