Tarty

Tarta z dynią

Przed Wami przepis na prostą tartę z dynią. Ma idealnie kruchy spód i delikatną dyniową warstwę. Z dodatkiem cynamonu smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • kruchy spód:

200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 jajko
20 g cukru
1 łyżka zimnej wody

  • dyniowe nadzienie:

400 g dyniowego puree
200 g śmietany 30%
100 g cukru pudru
2 jajka + żółtko
odrobinę cynamonu i imbiru w proszku
2 krople aromatu waniliowego

  1. Wszystkie składniki na spód tarty zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
  2. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, następnie włóż ponownie do lodówki na pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na spód tarty wyłóż papier do pieczenia i umieść na nim groch, aby obciążyć ciasto.
  4. Piecz przez 15 minut, po czym zdejmij papier i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
  5. W tym czasie przygotuj masę dyniową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  6. Wyciągnij spód tarty z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160°C, wylej masę dyniową i wstaw z powrotem do piekarnika na 50 – 60 minut.
  7. Po wystygnięciu posyp wierzch cynamonem.

Smacznego!