Tartaletki kokosowe
Pyszny i zdrowy deser, nie za słodki i meeega kokosowy. Ciasto na tartaletki jest bezglutenowe i w idealnych proporcjach, nie rozpada się i smakuje wyśmienicie.
/6 sztuk/
Składniki:
100g miękkiego masła
125g mąki kokosowej
40g mąki ziemniaczanej
40g ksylitolu
4 żółtka
puszka mleczka kokosowego (stała część)
200g serka półtłustego drobno mielonego
15ml miodu
60g wiórków kokosowych
granat, płatki kokosowe
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób najlepiej rękoma. Kiedy ciasto będzie jednolite przykryj je folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Podziel ciasto na równe części i wyłóż nim foremki do tartaletek. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.
- Kiedy tartaletki wystygną ostrożnie wyłóż je z foremek.
- Mleczko kokosowe ubij z serkiem, ksylitolem i miodem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Nałóż krem kokosowy na każdą tartaletkę i ozdób granatem, płatkami kokosa i miętą.
Smacznego!