Tarta z musem dyniowym i bitą śmietaną
Dynia jest bogatym źródłem witamin takich jak witamina C i E. Zawiera dużo błonnika i białka oraz magnezu i cynku. Oprócz świetnej dekoracji na Halloween może stanowić też pyszny i zdrowy deser. Zapraszam na fit przepis z musem dyniowym i małą ilością cukru. 🙂
/forma na tartę o średnicy ok.26 cm/
Składniki:
- ciasto:
400g ciasteczek owsianych
150g rozpuszczonego masła
łyżka przyprawy korzennej - nadzienie:
500g puree z dyni
sok z 2 pomarańczy
30g cukru pudru
200ml mleka
3 jaja
1 opakowanie cukru wanilinowego - dodatkowo:
500ml śmietanki kremówki
2 śmietan-fixy
50g cukru pudru
skórka z pomarańczy
kakao do posypania
- Ciasteczka owsiane zmiel na drobny proszek. Dodaj masło oraz przyprawę korzenną i połącz składniki.
- Wyłóż mieszankę ciasteczkową na spód foremki, dokładnie podociskaj brzegi i wstaw do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160C.
- Puree dyniowe, sok z pomarańczy, cukier, mleko i jaja zmiksuj na niskich obrotach i wyłóż na spód z ciasteczek owsianych.
- Piecz przez 45-50 minut.
- Kiedy tarta ostygnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i fixami i wyłóż na dyniową masę.
- Ozdób tartę skórką lub kawałkami pomarańczy i posyp kakao.
Smacznego!