Tarty

Tarta Solony Karmel

Solony karmel, czyli sos, na punkcie którego moje kubki smakowe wariują! Wy też tak macie? Ostatnio najbardziej smakuje mi w formie tarty. Satysfakcja gwarantowana! 🙂

Składniki:

  • spód:

220g herbatników
120g miękkiego masła

  • masa karmelowa:

500g mleka skondensowanego słodzonego
3 żółtka
solony karmel

  • polewa:

100g gorzkiej czekolady
100ml śmietany 30%

  1. Zrób solony karmel według tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/solony-karmel/    Nie żałuj soli, w tarcie nie będzie tak bardzo odczuwalna jak w samym karmelu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski wbij żółtka, dodaj karmel i mleko skondensowane, mieszaj wszystko rózgą do połączenia składników.
  3. Herbatniki zmiksuj na „piasek”, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do formy na tartę i uformuj boki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5min.
  4. Wylej karmelową masę na podpieczony spód tarty i piecz jeszcze przez ok.20 minut w tej samej temperaturze.
  5. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę cały czas mieszając. Polej wystudzoną tartę.

Smacznego!