Tarta Solony Karmel
Solony karmel, czyli sos, na punkcie którego moje kubki smakowe wariują! Wy też tak macie? Ostatnio najbardziej smakuje mi w formie tarty. Satysfakcja gwarantowana! 🙂
Składniki:
- spód:
220g herbatników
120g miękkiego masła
- masa karmelowa:
500g mleka skondensowanego słodzonego
3 żółtka
solony karmel
- polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietany 30%
- Zrób solony karmel według tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/solony-karmel/ Nie żałuj soli, w tarcie nie będzie tak bardzo odczuwalna jak w samym karmelu. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wbij żółtka, dodaj karmel i mleko skondensowane, mieszaj wszystko rózgą do połączenia składników.
- Herbatniki zmiksuj na „piasek”, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do formy na tartę i uformuj boki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5min.
- Wylej karmelową masę na podpieczony spód tarty i piecz jeszcze przez ok.20 minut w tej samej temperaturze.
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę cały czas mieszając. Polej wystudzoną tartę.
Smacznego!