Serowe oponki z lukrem
Oponki czyli pączki z dziurką z dodatkiem drobno mielonego twarogu. Smażone na głębokim tłuszczu, czyli dużo tłuszczu i dużo cukru, ale w Tłusty Czwartek można sobie pozwolić. 😉
/ok.15 sztuk/
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250g zmielonego twarogu (ja użyłam półtłustego drobno mielonego Pilos)
70g cukru
1 jajko
100g śmietany 18%
kropla aromatu cytrynowego
- lukier:
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wrzątku
2 łyżki soku z cytryny
barwniki spożywcze, kolorowe posypki
tłuszcz do smażenia: kostka smalcu + ok. 3/4 butelki oleju
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrób. Następnie rozwałkuj na grubość min.1 cm.
- Powykrawaj kółka o średnicy ok.8 cm i mniejsze kółeczka zakrętką lub kieliszkiem.
- Tłuszcz podgrzej, powinien mieć temperaturę 175°C. Jeżeli nie masz termometru, wrzuć kawałek ciasta i jak od razu wypłynie, to znak, że tłuszcz jest dobrze podgrzany. Wrzucaj po kilka sztuk i smaż przez chwilę na jednej i drugiej stronie.
- Osusz każdą papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Czas na lukier. Ja zrobiłam 2 rodzaje. Najpierw do jednej szklanki cukru wlałam połowę soku z cytryny i połowę wrzątku, energicznie wymieszałam i dodałam niebieski barwnik. Udekorowałam połowę pączków. A potem to samo zrobiłam dodając różowy barwnik. Najlepiej dekorować po jednym pączku, bo lukier szybko wystyga, więc żeby posypka dobrze się przykleiła polej pączka lukrem i od razu posyp posypką.
Smacznego!