Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Uwielbiam serniki, zwłaszcza te na zimno! Ciasteczkowy spód i lekka konsystencja serka to połączenie idealne! Do przygotowania polewy owocowej koniecznie użyj świeżych, sezonowych owoców. 🙂

/tortownica o średnicy 24 cm/

Składniki:
200g ciasteczek owsianych
80g masła w temp. pokojowej
375g serka Philadelphia śmietankowego
50g cukru pudru
200ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
500g truskawek
borówki, mięta
skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)

1. Zblenduj bardzo drobno ciasteczka i połącz je z masłem.
2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wysyp ciasteczka na spód, wyrównaj i podociskaj.
3. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku i na chwilę odstaw.
4. Umyj truskawki i obierz je z listków. Połowę owoców pokrój w kostkę
i ułóż na ciasteczkowym spodzie.
5. Serek zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny.
6. Do serka dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Na koniec dodaj powoli żelatynę, wymieszaj i przelej do tortownicy.
7. Włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
8. Kiedy sernik będzie gotowy polej polewą zrobioną ze
zblendowanych truskawek i ozdób owocami i miętą.

Smacznego!