Sernik lawendowy
Pyszny sernik lawendowy na zimno, na spodzie z ciasteczek. Masa serowa wykonana jest z serków Skyr (ostatnio moich ulubionych) i bitej śmietany. Lawenda jest wyczuwalna bardzo delikatnie, więc deser z pewnością zasmakuje wszystkim!
Składniki:
- spód:
200g herbatników
100g masła (w temperaturze pokojowej) - masa serowa
400g serka Skyr
400ml śmietanki 30%
60g cukru pudru
5 łyżek żelatyny
75ml syropu z lawendy + odrobina do polania sernika
fioletowy barwnik (opcjonalnie)
garść borówek amerykańskich
- Zmiksuj w blenderze herbatniki, połącz je z masłem i wyłóż do tortownicy.
- Rozpuść żelatynę w około 1/3 szklanki wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo serek. Dodaj syrop lawendowy i jeżeli chcesz barwnik, a na koniec ostrożnie wlej chłodną żelatynę, wlewaj ją bardzo powoli. (Żeby masa się nie zważyła, najpierw do żelatyny dodaj łyżkę masy serowo-śmietanowej i wymieszaj. Syrop lawendowy możesz zrobić z tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/syrop-lawendowy/
- Zmiksowaną masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
- Wierzch sernika ozdób borówkami i kwiatami lawendy. Przed podaniem polej sernik syropem.
Smacznego!