Sernik lawendowy

Sernik lawendowy

Pyszny sernik lawendowy na zimno, na spodzie z ciasteczek. Masa serowa wykonana jest z serków Skyr (ostatnio moich ulubionych) i bitej śmietany. Lawenda jest wyczuwalna bardzo delikatnie, więc deser z pewnością zasmakuje wszystkim!

Składniki:

  • spód:
    200g herbatników
    100g masła (w temperaturze pokojowej)
  • masa serowa
    400g serka Skyr
    400ml śmietanki 30%
    60g cukru pudru
    5 łyżek żelatyny
    75ml syropu z lawendy + odrobina do polania sernika
    fioletowy barwnik (opcjonalnie)
    garść borówek amerykańskich
  1. Zmiksuj w blenderze herbatniki, połącz je z masłem i wyłóż do tortownicy.
  2. Rozpuść żelatynę w około 1/3 szklanki wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
  3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo serek. Dodaj syrop lawendowy i jeżeli chcesz barwnik, a na koniec ostrożnie wlej chłodną żelatynę, wlewaj ją bardzo powoli. (Żeby masa się nie zważyła, najpierw do żelatyny dodaj łyżkę masy serowo-śmietanowej i wymieszaj. Syrop lawendowy możesz zrobić z tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/syrop-lawendowy/
  4. Zmiksowaną masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
  5. Wierzch sernika ozdób borówkami i kwiatami lawendy. Przed podaniem polej sernik syropem.

Smacznego!