Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Zwłaszcza z pachnącą kruszonką. Przepis jest banalnie prosty i gwarantuję, że ciacho zasmakuje każdemu! Polecam jeść jeszcze ciepłe. 🙂
/blacha o wymiarach 26x30cm/
Składniki:
100g masła w temperaturze pokojowej
110g cukru pudru
4 jaja
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
ok.18 sztuk śliwek
- kruszonka:
100g masła
100g mąki pszennej
90g cukru pudru
- Ciasto zacznij przygotowywać od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki zagnieć i włóż do lodówki.
- Śliwki umyj i przekrój na pół, usuwając pestki.
- Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem około 8 minut. Następnie dodaj jajka, stopniowo, po każdym jajku chwilę ubijaj. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zważone, ale nie przejmuj się tym.
- Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej wcześniej mąki i proszku do pieczenia. Miksuj na wolnych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Na wierzch wyłóż śliwki środkową częścią w górę, posyp cynamonem. Na koniec rozłóż równomiernie kruszonkę, możesz zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach lub rozdrobnić ją rękoma.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!