Mini gniazdka z czekoladowym lukrem
Pączki hiszpańskie, potocznie nazywane „gniazdkami”, zrobione z ciasta parzonego i polane lukrem. Na tłustoczwartkowe szaleństwo – idealne! 🙂
Składniki:
200ml wody
łyżka cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
100g masła
200g mąki pszennej
4 jaja
100g cukru pudru
3 łyżki wrzątku
100g gorzkiej czekolady
olej do smażenia
- Zagotuj wodę w garnku, wsyp cukier, sól i masło. Kiedy się rozpuszczą wsyp mąkę i mieszaj łyżką aż do wyrobienia ciasta. Następnie przełóż je do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Potem wbijaj po jednym jajku i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzej olej, przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z „gwiazdkową” końcówką i wyciśnij parę gniazdek na papier do pieczenia. Wytnij taki kawałek papieru, jakiej wielkości masz garnek, w którym będziesz smażyć. Wyciskaj gniazdka o średnicy około 4-5 cm.
- Kiedy olej będzie odpowiednio rozgrzany włóż ciasto papierem do góry, po chwili papier się odklei i będzie można go usunąć.
- Smaż gniazdka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Wyciągnij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj cukier puder i wrzątek, dokładnie i energicznie wymieszaj, a następnie polej gniazdka.
Smacznego!