Mini bezy z kremem kawowym
Te bezy na pewno zachwycą każdego! Przełożyłam je pysznym kremem kawowym i uważam, że to on robi tutaj robotę. Idealnie komponuje się z kruchą bezą i orzeźwiającymi owocami, możesz użyć malin, truskawek albo borówek. Mini bezy to doskonały pomysł na rodzinne uroczystości czy popołudniowy deser. Polecam! 🙂
/4 mini bezy/
Składniki:
- bezy:
2 białka od jajek w rozmiarze „L”
100g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- krem kawowy:
150g mleka skondensowanego w puszce
250g serka mascarpone
30ml espresso
ok. 120g świeżych malin
- Białka ubij dodając stopniowo cukier, kiedy całkowicie się rozpuści i masa będzie sztywna i błyszcząca – dodaj mąkę. Miksuj jeszcze przez chwilę.
- Na blaszce uformuj 8 okrągłych bez, o średnicy ok. 6 cm. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100ºC. Bezy powinny się piec ok. 90 minut, na środkowym poziomie piekarnika.
- Po upieczeniu odstaw bezy do ostygnięcia. W tym czasie możesz zrobić krem. Do miski przełóż mascarpone, mleko skondensowane i wystudzone espresso. Zmiksuj wszystko na gładką masę i schłodź w lodówce.
- Bezy przełóż pysznym kremem i malinami. Gotowe!
Smacznego!