Kostka orzechowo – czekoladowa

Kostka orzechowo – czekoladowa

Ciasto bez pieczenia o smaku orzechowo – czekoladowym z polewą karmelową.

/ciasto o wymiarach 25cm x 30cm/

Składniki:

300g herbatników
1 tabliczka czekolady nadziewanej karmelowej
100ml śmietany kremówki

I krem:
200g miękkiego masła
70g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
50ml mleka
70g orzeszków ziemnych
3 łyżki prawdziwego kakao

II krem:
500ml śmietany kremówki
40g cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
70g orzeszków ziemnych

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
  2. Zrób pierwszy krem. W tym celu ubij masło z cukrem pudrem na puszysty krem, dolej mleko, aromat cały czas miksując i dodaj kakao. Na koniec wsyp orzeszki i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż krem, wyrównaj i ułóż drugą warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  3. Czas na drugi krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszaj czekoladę i orzeszki. Wyłóż krem na drugą warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą.
  4. Na koniec zrób polewę karmelową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę, mieszaj tak długo aż składniki się połączą. Polej ciasto i gotowe.

Smacznego!