Kostka orzechowo – czekoladowa
Ciasto bez pieczenia o smaku orzechowo – czekoladowym z polewą karmelową.
/ciasto o wymiarach 25cm x 30cm/
Składniki:
300g herbatników
1 tabliczka czekolady nadziewanej karmelowej
100ml śmietany kremówki
I krem:
200g miękkiego masła
70g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
50ml mleka
70g orzeszków ziemnych
3 łyżki prawdziwego kakao
II krem:
500ml śmietany kremówki
40g cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
70g orzeszków ziemnych
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
- Zrób pierwszy krem. W tym celu ubij masło z cukrem pudrem na puszysty krem, dolej mleko, aromat cały czas miksując i dodaj kakao. Na koniec wsyp orzeszki i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż krem, wyrównaj i ułóż drugą warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
- Czas na drugi krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszaj czekoladę i orzeszki. Wyłóż krem na drugą warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą.
- Na koniec zrób polewę karmelową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę, mieszaj tak długo aż składniki się połączą. Polej ciasto i gotowe.
Smacznego!