Jagodowy deser lodowy
Wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Pięknie wygląda i dobrze smakuje. 🙂
Składniki:
- biszkopt:
2 jaja
60g cukru
70g mąki pszennej
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- beza:
4 białka
szczypta soli
100g cukru
1l lodów śmietankowych lub waniliowych
200g jagód
- Przygotuj lody, najlepiej dzień wcześniej. Do półokrągłej miseczki i o średnicy takiej samej jak biszkopt lub troszkę mniejszej wyłóż folię spożywczą, tak aby dokładnie przylegała. Przełóż do niej lody wymieszane z jagodami (lody powinny być miękkie żeby dało się je dobrze wymieszać z owocami). Wstaw do zamrażarki.
- W dniu podania deseru zrób biszkopt. Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, na 20-25 minut.
- Kiedy biszkopt ostygnie nastaw piekarnik na 200°C, ubij białka z solą i cukrem na sztywno. Przełóż biszkopt na blachę, wyjmij lody z miseczki i połóż na biszkopt, pokryj wszystko dokładnie bezą.
- Piecz 8-10 minut aż beza ładnie się zarumieni. Podawaj natychmiast! 😉
Smacznego!