Cytrynowe tartaletki
Pyszne i urocze tartaletki z budyniem cytrynowym. Bardzo proste w przygotowaniu, wyglądają pięknie na stole, dla miłośników cytrusowych i orzeźwiających deserów.
/6 pysznych tartaletek/
Składniki:
100g masła w temperaturze pokojowej
160g mąki
40g cukru
4 żółtka
- krem:
1 duża cytryna (starta skórka i sok)
300ml mleka
60g cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 jaja
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Do miski włóż wszystkie składniki i wyrób ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Wyłóż ciasto do foremek na tartaletki i dokładnie dociśnij na brzegach, zrób też nakłucia widelcem.
- Włóż do piekarnika na 15 minut.
- W tym czasie zrób budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i wsyp cukier.
- W misce wymieszaj pozostałą część mleka, jajka, mąkę i cytrynę.
- Kiedy mleko z rondelka zacznie się gotować, wlej cytrynową masę i mieszaj dopóki nie zgęstnieje.
- Ostudź budyń i nałóż go na kruche spody tartaletek. Ozdób kawałkami cytryny.
Smacznego!