Ciasto karmelowe

Ciasto karmelowe

To przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z waflami i batonikami Twix, z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierzchu – słony karmel z orzeszkami. Polecam! 🙂

Składniki:

3 wafle tortowe
400ml śmietany kremówki
500g mascarpone
30 g cukru pudru
450g masy kajmakowej z puszki
3 podwójne batony Twix
puszka orzeszków arachidowych

słony karmel:
60g cukru
100ml wody
100ml śmietanki 30%
30g masła
1/3 łyżeczki soli

  1. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodawaj po łyżce mascarpone cały czas ubijając na średnich obrotach. Dodaj posiekane batoniki.
  3. Do blachy na ciasto włóż 1 wafel, na niego wyłóż połowę masy kajmakowej, następnie połowę kremu, przykryj kolejnym waflem i powtórz wszystkie czynności (zostaw 2 łyżki masy kajmakowej na wierzch).
  4. Włóż ciasto do lodówki i w tym czasie zajmij się solonym karmelem, tutaj znajduje się dokładny przepis http://w-siodmym-niebie.pl/solony-karmel/.
  5. Kiedy karmel przestygnie wyciągnij ciasto z lodówki, posmaruj jego wierzch resztką masy kajmakowej, wyłóż orzeszki arachidowe i polej je karmelem. Włóż ciacho do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!