Ciasto gruszkowo – czekoladowe
Proste ale pyszne ciasto z gruszkami i polewą z białej czekolady. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to, by owoce były dojrzałe i miękkie.
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
800g gruszek
2 jajka
50g masła
120g mąki pszennej
80g cukru
sok z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
30ml śmietany kremówki
tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
- Rozpuść masło. Gruszki obierz ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie zalej sokiem z cytryny i odstaw.
- Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj przestudzone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj gruszki (z sokiem z cytryny) i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wyłóż ciasto do tortownicy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 40 minut.
- W tym czasie zrób polewę. Do rondelka wlej śmietanę i lekko ją podgrzej, wrzuć pokruszoną czekoladę. Gotuj przez chwilę (ok.5 minut) cały czas energicznie mieszając aż masa stanie się jednolita. Odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto przestygnie wylej na wierzch polewę i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!