Bezglutenowe,  Chleb, bułeczki,  Śniadania

Chleb gryczany

Pyszny chlebek, dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla zwolenników zdrowszego pieczywa. Nie jest idealny bo troszkę się kruszy, ale w smaku jest dobry 🙂

/1 bochenek/

Składniki:

500g mąki gryczanej
2 jajka
25g drożdży
150ml mleka
100g cukru
80g masła
3 łyżki siemienia lnianego
słonecznik łuskany

  1. Do miski wsyp łyżkę mąki, łyżkę cukru i drożdże. Następnie dolej podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące). Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.
  2. Kiedy zaczyn będzie gotowy wlej go do miski z mąką i cukrem. Połącz składniki przy użyciu miksera. Pamiętaj o specjalnych końcówkach do ciasta drożdżowego, jeżeli nie masz takich – użyj swoich rąk. 😉
  3. Dodaj jajka cały czas miksując, w międzyczasie rozpuść masło i kiedy trochę ostygnie wlej je do ciasta. Dosyp siemię lniane. Kiedy składniki ładnie się połączą w kulę przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C a foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je do foremki, możesz posypać je słonecznikiem.
  6. Piecz ok.30 minut.

Smacznego!