
Chleb bezglutenowy
11 sierpnia 2017
Nie ma to jak świeżutki chlebek upieczony w domu! Przepis pochodzi z książki „Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału” A. Savill, to jasny chleb o lekko słodkim smaku.
/foremka o wymiarach 30x10cm/
Składniki:
125ml mleka sojowego
125ml wody
85g cukru
115g margaryny
500g bezglutenowej jasnej mieszanki chlebowej
7g suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżka suszonego tymianku
3 jaja
słonecznik i siemię lniane do posypania
- W rondelku podgrzej mleko i wodę, następnie wrzuć margarynę i cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia składników, odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj mąkę (ja użyłam bezglutenowej mieszanki na chleb i pizzę firmy Bezgluten), drożdże, sól i tymianek. W mniejszej miseczce ubij rózgą 2 jajka.
- Do miski z suchymi składnikami wlej jajka i letnie mleko. Zmiksuj, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką albo folią.
- Po około 2 godzinach nagrzej piekarnik do 190 C, foremką wysmaruj oliwą i delikatnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Możesz zostawić je jeszcze na 30 minut, następnie posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp mieszanką słonecznika i siemienia lnianego.
- Piecz ok.30 minut.
Smacznego!

Nowsze