Brownie
Pyszne klasyczne brownie, tylko w wersji bezglutenowej. Dużo czekolady… Kto się skusi? 🙂
/foremka o wymiarach 10×30 cm/
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
200g masła
50g ksylitolu
3 jaja
70g mąki ryżowej
- polewa:
60g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
łyżka oleju kokosowego
garść jagód goji
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
- Następnie dosyp ksylitol i mieszaj chwilę. Jak wszystkie składniki dokładnie się połączą, odstaw je do ostygnięcia.
- Do miski wrzuć jajka i rozmieszaj, dosyp mąkę i chłodną czekoladową mieszankę. Mieszaj cały czas najlepiej rózgą, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz około. 30 minut.
- Czas na polewę. Rozpuść czekoladę, dodaj kakao i olej kokosowy. Wymieszaj.
- Polej ciasto polewą i posyp jagodami goji.
Smacznego!