Tort bezowy z malinami
Robiliście kiedyś bezę kawową? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować! W połączeniu z pysznym kremem i orzeźwiającymi malinami smakuje doskonale.
/średnica ok.20cm/
Składniki:
- na 2 blaty bezowe:
5 białek
200g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (drobno zmielona) - na krem:
250g mascarpone
200ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego - dodatkowo:
maliny
mięta
- Rozgrzej piekarnik do 110°C i ustaw termoobieg.
- Ubij białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj kawę i wymieszaj.
- Wyłóż masę na blaszkę formując 2 blaty o średnicy około 20cm.
- Piecz przez 2 godziny.
- Kiedy blaty bezowe ostygną przygotuj krem.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, aromat waniliowy, kakao i zmiksuj.
- Przełóż blaty bezowe kremem i malinami. Tort bezowy pięknie wygląda ozdobiony kwiatami albo miętą.
Smacznego!