Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

Robiliście kiedyś bezę kawową? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować! W połączeniu z pysznym kremem i orzeźwiającymi malinami smakuje doskonale.

/średnica ok.20cm/

Składniki:

  • na 2 blaty bezowe:
    5 białek
    200g cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (drobno zmielona)
  • na krem:
    250g mascarpone
    200ml śmietanki 30% lub 36%
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    2 krople aromatu waniliowego
  • dodatkowo:
    maliny
    mięta
  1. Rozgrzej piekarnik do 110°C i ustaw termoobieg.
  2. Ubij białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj kawę i wymieszaj.
  3. Wyłóż masę na blaszkę formując 2 blaty o średnicy około 20cm.
  4. Piecz przez 2 godziny.
  5. Kiedy blaty bezowe ostygną przygotuj krem.
  6. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, aromat waniliowy, kakao i zmiksuj.
  7. Przełóż blaty bezowe kremem i malinami. Tort bezowy pięknie wygląda ozdobiony kwiatami albo miętą.

Smacznego!