Banoffee na 2 sposoby
Biszkopt kakaowy, masa krówkowa, pyszny krem no i oczywiście banany, w 2 wersjach: jako tort i jako deser w pucharku. 🙂
/torcik o średnicy 18 cm + 2 pucharki/
Składniki:
na biszkopt:
3 jaja
70g cukru
70g mąki pszennej
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 bananów (4 do ciasta i 1 do pucharków)
puszka mleczka kokosowego
250g serka mascarpone
30g cukru pudru
sok z 1 cytryny
1/2 puszki masy krówkowej
kakao do posypania
- Nagrzej piekarnik do 170°C, formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Ubij białka na pianę i dodawaj stopniowo cukier, ubijaj tak długo, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści.
- Dodawaj pojedynczo żółtka cały czas miksując.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera i wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie wytnij jego wnętrze, tak aby zachować brzeg i dno, środek odłóż.
- Dno biszkoptu posmaruj 3 łyżkami masy krówkowej, następnie pokrój 4 banany na ok. 3-centymetrowe części, ułóż je pionowo, jeden przy drugim, bardzo ciasno. Polej banany sokiem z cytryny (zostaw łyżkę soku do kremu). Wstaw ciacho do lodówki.
- Ubij mleczko kokosowe (tylko stałą część) z cukrem pudrem, dodaj mascarpone i na koniec sok z cytryny. Kiedy składniki się połączą, krem będzie gotowy.
- Wyłóż 3/4 kremu na ciasto, a na wierzch posyp kakao.
- Czas na pucharki. Biszkopt – łyżka masy krówkowej – krem – banan pokrojony w plasterki – biszkopt – krem – kakao. Gotowe!
Smacznego!