Czekoladowe muffiny z żurawiną
Ciężkie mocno czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady w środku i posypane żurawiną. Satysfakcja gwarantowana! 🙂
/9 sztuk/
Składniki:
350g mąki pszennej
170g cukru
30g prawdziwego kakao
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
2 jaja
100ml oleju
230ml mleka
pół łyżeczki aromatu waniliowego
60g suszonej żurawiny
Przesiej mąkę i dosyp do niej wszystkie suche składniki, czyli cukier, kakao, proszek do pieczenia,
sól i posiekaną na drobne kawałki czekoladę. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki: jajka, olej,
mleko i aromat. Teraz wlej je do suchych składników i wymieszaj łyżką.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wyłóż formę do babeczek papilotkami i przełóż ciasto do każdej z nich.
Posyp jeszcze na wierzch trochę żurawiny i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone w środku.
Smacznego!