Ciasto czekoladowe
Przed Wami przepis na ciasto czekoladowe z masą serową. Już bez dodatków smakuje genialnie, ale z lodami waniliowymi czy słonym karmelem będzie naprawdę pyszne! Polecam!
/foremka o wymiarach 25×30 cm/
Składniki:
120 g mąki pszennej
120 g cukru
4 jajka
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
- masa serowa:
175 g serka Philadelphia (smak Milka, ale możesz użyć zwykłego śmietankowego)
2 jajka
40 g mąki pszennej
łyżka cukru
- Do rondelka wrzuć masło i połamaną czekoladę (gorzką i mleczną), rozpuść i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
- Czas na masę serową. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i mąkę i miksuj na wolnych obrotach. Odstaw.
- Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier, miksuj ok. 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodaj wystudzoną masę czekoladową i mąkę, wymieszaj dokładnie łyżką albo rózgą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylewaj ciasto naprzemiennie z masą serową.
- Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Ciasto czekoladowe będzie dobrze smakować ze słonym karmelem, który możesz zrobić sam.
Smacznego!