Mini bezy z kremem kawowym

Mini bezy z kremem kawowym

Te  bezy na pewno zachwycą każdego! Przełożyłam je pysznym kremem kawowym i uważam, że to on robi tutaj robotę. Idealnie komponuje się z kruchą bezą i orzeźwiającymi owocami, możesz użyć malin, truskawek albo borówek.  Mini bezy to doskonały pomysł na rodzinne uroczystości czy popołudniowy deser. Polecam! 🙂

/4 mini bezy/

Składniki:

  • bezy:

2 białka od jajek w rozmiarze „L”
100g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • krem kawowy:

150g mleka skondensowanego w puszce
250g serka mascarpone
30ml espresso

ok. 120g świeżych malin

  1. Białka ubij dodając stopniowo cukier, kiedy całkowicie się rozpuści i masa będzie sztywna i błyszcząca – dodaj mąkę. Miksuj jeszcze przez chwilę.
  2. Na blaszce uformuj 8 okrągłych bez, o średnicy ok. 6 cm. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100ºC. Bezy powinny się piec ok. 90 minut, na środkowym poziomie piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstaw bezy do ostygnięcia. W tym czasie możesz zrobić krem. Do miski przełóż mascarpone, mleko skondensowane i wystudzone espresso. Zmiksuj wszystko na gładką masę i schłodź w lodówce.
  5. Bezy przełóż pysznym kremem i malinami. Gotowe!

Smacznego!