Tarta z musem dyniowym i bitą śmietaną

Tarta z musem dyniowym i bitą śmietaną

Dynia jest bogatym źródłem witamin takich jak witamina C i E. Zawiera dużo błonnika i białka oraz magnezu i cynku. Oprócz świetnej dekoracji na Halloween może stanowić też pyszny i zdrowy deser. Zapraszam na fit przepis z musem dyniowym i małą ilością cukru. 🙂

/forma na tartę o średnicy ok.26 cm/

Składniki:

  • ciasto:
    400g ciasteczek owsianych
    150g rozpuszczonego masła
    łyżka przyprawy korzennej
  • nadzienie:
    500g puree z dyni
    sok z 2 pomarańczy
    30g cukru pudru
    200ml mleka
    3 jaja
    1 opakowanie cukru wanilinowego
  • dodatkowo:
    500ml śmietanki kremówki
    2 śmietan-fixy
    50g cukru pudru
    skórka z pomarańczy
    kakao do posypania
  1. Ciasteczka owsiane zmiel na drobny proszek. Dodaj masło oraz przyprawę korzenną i połącz składniki.
  2. Wyłóż mieszankę ciasteczkową na spód foremki, dokładnie podociskaj brzegi i wstaw do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160C.
  4. Puree dyniowe, sok z pomarańczy, cukier, mleko i jaja zmiksuj na niskich obrotach i wyłóż na spód z ciasteczek owsianych.
  5. Piecz przez 45-50 minut.
  6. Kiedy tarta ostygnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i fixami i wyłóż na dyniową masę.
  7. Ozdób tartę skórką lub kawałkami pomarańczy i posyp kakao.

Smacznego!