Babeczki z malinami
Dawno nie robiłam babeczek, a przecież są takie urocze! 🙂 Tym razem z malinami, bo sezon na te pyszne owoce w pełni! Orzeźwiający smak malin idealnie komponuje się z białą czekoladą. Polecam! Te proste w przygotowaniu babeczki to świetny deser, pyszny i szybki w przygotowaniu. 🙂
/ok.12 babeczek/
Składniki:
200g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
150g malin
100g białej czekolady
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremkę do pieczenia babeczek, wyłóż ją papilotkami.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miseczki.
- Odłóż 6 kostek czekolady, a resztę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Masło ubij z cukrem do powstania puszystej masy, następnie wbijaj po jednym jajku cały czas mieszając.
- Zmniejsz trochę obroty miksera i wsyp (stopniowo) mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, przełóż je do papilotek, zapełniając je do 3/4 wysokości.
- Do każdej babeczki włóż połowę kostki czekolady i dwie/trzy maliny.
- Piecz około 30-35 minut.
- Kiedy babeczki się upieką polej je rozpuszczoną czekoladą.
Gotowe. Smacznego! 🙂