Babki, babeczki, muffiny

Świąteczne babeczki z gruszką

Te śliczne babeczki przypominające choinki będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Krem to standard, czyli śmietanka i mascarpone, w środku babeczek znajdują się pokrojone owoce – gruszki, dają słodki i jednocześnie orzeźwiający posmak. 

/ok. 9 babeczek/

Składniki:

220g mąki pszennej
70g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
200 mleka
50ml oleju
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki

  • krem:
    150ml śmietanki kremówki
    150g mascarpone
    50g cukru pudru
    odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • dodatkowo:
    posypka
    cukier puder
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  2. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka, mleko i na końcu olej. Kiedy składniki będą połączone dodaj obrane i pokrojone w kostki gruszki, przełóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku ok. 20-25 minut.
  3. Kiedy babeczki się ostudzą zrób krem. Śmietankę zmiksuj na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj stopniowo mascarpone i na końcu odrobinę barwnika do uzyskania zielonego koloru.
  4. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki, użyj posypki i cukru pudru.

Smacznego!